zondag 6 januari 2013

Lekker glutenvrij brood 1

Dat klinkt goed... "Lekker glutenvrij brood", maar in de praktijk valt dat toch vies tegen. In het begin bakte ik voor Anna brood in de broodbakmachine. Ik was er niet erg tevreden over, maar zij vond het prima. Na de diagnose van Jaap werd het een ander verhaal. Hij was veel kritischer en vond het brood van Anna echt niet lekker. Ik trouwens ook niet. Bovendien zijn de broden uit de BBM niet heel groot. Ik wilde graag brood n de opengaan bakken dan is het ook veel makkelijker m er twee tegelijk te bakken enzo. 

Na veel experimenteren en veel mislukte broden, lukte het aardig. Anna vond het heerlijk, maar Jaap vond het nog steeds niet lekker. Ik ook niet. Vooral veel te korrelig en droog. Na een oproepje op Twitter, kreeg ik de tip om tapiocameel te gebruiken. 

Dat bleek een uitkomst te zijn.  Ik bak nu brood met boerenbrood van Le Poole, quinoamix van Le Poole en tapiocameel. Dit is het eerste glutenvrije brood dat voor mij ook echt eetbaar is. Nog steeds denk ik dat het beter moet kunnen,maar dit lust ik tenminste ook. En het belangrijkste Jaap lust het ook! 

Ik gebruik nu het volgende recept voor een klein brood:

Ingrediënten:

100 gram boerenbruin broodmix van Le Poole
100 gram quinoabroodmix van Le Poole
50 gram tapiocameel
230 ml lauw water
3 á 4 gram droge gist
4 gram suiker
2 gram zout
+/- 5 gram fiberhusk
25 gram vloeibare boter

Los de gist op in het lauwe water. Laat 10 min staan, zodat het gist geactiveerd wordt. (Dit kun je zien, doordat de gist dan omhoog komt 'borrelen'.) Strooi de suiker bij het gistmengsel. Dit helpt bij het activeren van de gist. 
Doe in een andere kom de meelsoorten,fiberhusk en het zout en roer doorelkaar. Na 10 min doe ik eerst de boter en daarna de droge ingrediënten bij het gistmengsel. Dan mixen. (Ik gebruik de kitchenaid, staande mixer.) Ik laat de mixer ongeveer 10 min draaien. Daarna gaat het deeg in de ingevette bakvorm in de oven. Kommetje heet water onderin en de oven op 50 graden. Nu laat ik het brood ongeveer 60 min rijzen. Daarna haal ik het uit de oven en verwarm de oven naar 200 graden. Als de oven op temperatuur is, bak ik het brood in45 min gaar. Goed laten afkoelen en dan snijden maar. 

Dit brood is in ieder geval vers heel erg lekker. De 2e dag is het ook nog goed te doen. 

Ik ben nog op zoek naar verbeteringen, dus alle tips zijn welkom!

Ik heb ook nog (via Twitter) een ander recept gekregen voor brood uit de broodbakmachine. Dat ga ik ook zeker nog uitproberen. 

2 opmerkingen:

  1. Klinkt goed :) Ga het zeker is proberen! Zou een welkome verassing zijn (lekker) brood in plaats van Crackers..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Sandra,
    Ik heb op mijn blog ook nog een best makkelijk recept voor glutenvrij brood. Ik maak het vaak 2 keer per week, en het is eigenlijk nog nooit mislukt! Misschien heb je er wat aan http://glutenvrijgenieten.blogspot.fr/2012/11/het-beste-glutenvrije-brood.html

    BeantwoordenVerwijderen