maandag 13 februari 2012

Twello's boerenbruin

De zoektocht naar goed (lees: lekker) glutenvrij brood gaat verder.

Ik ben afgelopen december begonnen met mix voor donker brood van Schar. Hiervan kon ik echt alleen maar een soort roggebrood maken. Niet zo'n succes dus voor een kind van 1 jaar oud.
Daarna ben ik gaan bakken met "Twello's boerenbruin" van Le Poole. Ik ben over dit brood zelf niet zo tevreden, maar Anna eet er goed van. Het was in ieder geval een enorme verbetering ten opzichte van het "roggebrood".

Van Twello's boerenbruin kan ik mooi brood maken. Het is alleen een beetje elastiekig. (Bij gebrek aan een beter woord). Het ziet er wat gelig uit en het is niet echt smeuïg en ook niet echt luchtig. Vers smaakt het redelijk goed, maar als het eenmaal in de vriezer geweest is, vind ik het niet meer lekker. Gelukkig heeft Anna daar geen last van. Alleen ik vind het vervelend. Anna weet niet beter, maar ík wel! Dus zoek ik nog altijd naar verbetering.

Vandaag was het weer tijd om brood te bakken. Ik heb nog geen nieuwe mix geprobeerd, want haar was bijna op. Ik moest er dus zeker van zijn dat het resultaat te eten zou zijn.

Normaal gesproken volg ik exact het recept zoals op het pak vermeld staat. Ik gebruik broodverbeterpasta in plaats van olie of boter en doe er een heel klein beetje extra water bij. Daarnaast doe ik er een eetlepel fiberhusk in. Nu vond ik in de kas nog een zakje fibrex. Dat staat er al even, maar ik was in de veronderstelling dat fibrex hetzelfde effect zou hebben als fiberhusk. Zeker weten doe ik het niet, want de verpakking van die fiberhusk is niet leesbaar. Mijn deens, of fins of weet ik veel, is niet zo goed.
In ieder geval heb ik vandaag fibrex gebruikt. 3 Eetlepels van dat spul bij de broodmix en 100 ml extra water. Op de verpakking staat dat het brood er smeuïger en luchtiger van wordt! Nou dat klopt!

Toen de broodbakmachine ermee bezig was, had ik er nog niet zoveel vertrouwen in. Ik was echt bang dat het zou mislukken, maar gelukkig was dat niet het geval. Prachtig brood! Het ziet er al een stuk beter uit! Er zit niet zoveel smaak aan, dus de volgende keer ga ik er wat meer zout in doen. Kijken of het dan nog wat beter kan. In ieder geval ben ik er best tevreden over. Hier kan ik voorlopig mee vooruit. Tot ik iets beters tegenkom dan.

2 opmerkingen:

 1. Leuk dat je mij hebt gevonden op het web! Zo heb ik weer een naslagwerk erbij ;-)
  Mijn beide kinderen hebben coeliakie en reageren nergens op (echt nergens op!) dus ik kan alle mixen en melen gebruiken die ik wil. Ik ben dus ook begonnen met Glutafin (priveles van de ncv bakinstructrice) en ik kan niet anders zeggen dan dat dit echt een fantastisch brood is. Maar Glutafin heeft naast het (glutenvrije) tarwezetmeel nog een nadeel, het is erg duur! Ik bak met 1 pak van € 3,99 slechts 1 brood. Dus toen mijn overbuurvrouw me wees op Twello's heb ik het toch maar eens geprobeerd. En ik kan niet anders zeggen dan dat dit brood Glutafin het meest benadert. Tel daar bij op een zoon die alles best vindt op het gebied van brood en een dochter die vanaf haar geboorte nooit brood wil eten en het alleen bij de crackers laat, dan is de keuze snel gemaakt.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anne-Marie,

  Bedankt voor je reactie! Je hebt inderdaad gelijk m.b.t. de kosten! Veel glutenvrije melen zijn ontzettend duur! Voorlopig blijf ik ook lekker met Twello's bakken, maar zoek wel voor de afwisseling, nog steeds naar iets anders. Ik ben nog maar net 2 maanden bezig met glutenvrij koken, dus het blijft nog een hele zoektocht. Fijn dus dat ik jouw site ook weer veel kan teruglezen!
  Groetjes
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen