maandag 20 februari 2012

De moed zakt in mijn schoenen

Soms zakt de moed je toch werkelijk in de schoenen!

Ik heb op twitter contact met enkele andere "glutenvrije moeders" over het wel en wee van kinderen met coeliakie. Daar hadden we het dus over het feit dat Anna niet tegen glutenvrij gemaakt tarwezetmeel kan. Dit wordt veel gebruikt in speciale glutenvrije producten. Een andere moeder meldde dat haar dochter waarschijnlijk ook niet tegen maltodextrine en glucose kan! Deze zijn oorspronkelijk ook afkomstig van tarwe, maar vallen onder de norm, dus er hoeft niet bij vermeld te worden waar het van gemaakt is! Kan van mais zijn, maar dus ook van tarwe!
Zie onderstaand overzicht van Livaad:

Over tarwezetmeel bestaat veel onduidelijkheid.
Volgens de Codex Alimentarius mag een product glutenvrij genoemd worden als het minder dan 200 ppm (parts per million) gluten bevat. Dit komt overeen met 200 mg gluten per kilo product.
Dat is dus niet 100 % glutenvrij.
Tarwezetmeel is in theorie glutenvrij (het is nl. tarwemeel waar de gluten zijn 'uitgewassen') maar in de praktijk bevat het altijd nog wel gluten.
Wordt er nu in een product tarwezetmeel gebruikt dan kan het toch nog glutenvrij heten als er maar minder dan die 200 ppm gluten inzit.
Een kleine groep mensen is zo gevoelig dat ze ook klachten krijgen na het binnenkrijgen van zo'n klein beetje gluten. Die mensen moeten dus echt 100 % glutenvrij eten en moeten dus ook de glutenvrije producten met tarwezetmeel laten staan.


Ook al kan je in principe wel tegen tarwezetmeel gebruik het liever niet teveel. Als je de hele dag door producten eet die tarwezetmeel bevatten krijg je alles bij elkaar toch wel een aardige hap gluten naar binnen. En dat moet natuurlijk voorkomen worden omdat je dan wel klachten kunt krijgen.


Als je goed naar het schema kijkt dan zie je ook dat als tarwezetmeel (waar dus een minimale hoeveelheid gluten inzit) wordt gehydrolyseerd je dan maltodextrine krijgt en nog een stap verder glucosestroop van tarwe.
Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de mogelijke hoeveelheid gluten in maltodextrine en glucosestroop van tarwe. Op basis van de uitslagen hiervan heeft de EFSA (European Food Safety Authority) bepaald dat het niet op een etiket vermeld hoeft te worden dat de evt. gebruikte maltodextrine en/of glucosestroop van tarwe afkomstig zijn. Men gaat ervan uit dat het niet te verwachten is dat mensen met coeliakie hier klachten van krijgen.
(tekstbron: coeliakieforum)



Dit is dus de reden waarom de moed in mijn schoenen zakt! Net op het moment dat je denkt eindelijk alles te weten. Dat je het onder controle hebt, dan krijg je deze informatie! Shit, nog niet genoeg gelezen, ik weet nog lang niet alles! Waarom vertellen ze je dit nergens! Maak eens een handboek voor coeliakie!!!!

Maltodextrine en glucose zitten écht in heel veel dingen verwerkt! Als ze dat ook allemaal niet meer zou mogen....... Pffff
Gelukkig lijkt ze er tot nu toe niet echt op te reageren, maar dat wil niet alles zeggen. Van (glutenarm) tarwezetmeel kreeg ze heel duidelijk klachten, maar dat hoeft natuurlijk bij maltodextrine en glucose niet zo te zijn. Daar zitten per slot van rekening ook minder gluten in. In ieder geval lijkt ze nog niet helemaal opgeknapt te zijn. Ze zit op zich lekker in haar vel, maar ze heeft nog steeds een opgezette, bolle buik...
Volgende maand moeten we weer naar de kinderarts. Daarna zal onderzoek uit moeten wijzen of de antistoffen uit haar bloed verdwenen zijn. Als dat niet het geval is (en eerlijk gezegd ben ik bang van niet), dan zullen we toch verder moeten gaan zoeken, hoe ze nog gluten binnen krijgt...

Het voordeel van dit alles is wel, dat je je heel erg bewust wordt van wat er in je eten zit. En wat voor rommel (bijvoorbeeld kleurstoffen, stofjes om het langer houdbaar te maken etc) er eigenlijk in zit. Er valt iets voor te zeggen om alleen nog maar "puur" te eten. Alleen handig is het niet!

Voorlopig wachten we het maar gewoon even af. Ik vind het gelukkig erg leuk om te bakken, en begin nu ook de lol van het koken in te zien. Ik heb het voordeel dat ik er vrij makkelijk tijd voor kan maken, dus sta tegenwoordig hele middagen in de keuken. Ik maak gewoon zoveel mogelijk (dus eigenlijk alles) zelf. Dan weet ik tenminste zeker wat erin zit! Of nou ja, wat er niet in zit!


1 opmerking:

  1. Kijk hier eens naar:
    http://www.youtube.com/watch?v=cONYR7vAD-Ahttp://www.gapsvoedingstherapie.nl/dieetprinciepe

    BeantwoordenVerwijderen